Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Η 3τία του Διόνυσου Ζαγρέα, του Αστέριου Τσίντσιφου [25 Απριλίου 2020] - The 3th of Dionysos Zagreas, of Asterios Tsintsifos [April 25, 2020]

 


Η ΤΡΙΕΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΖΑΓΡΕΑ
Η κουκουναριά (πεύκη η πίτυς) ήταν το ιερό δέντρο στην Κρήτη και με αυτήν συμβολίζονταν η θεά της ΦΥΣΗΣ επάνω στο δίσκο της ΦΑΙΣΤΟΥ. Δεν σώζονται σήμερα πολλά από τα ιερά δέντρα, όμως κατά παράξενο τρόπο, υπάρχουν κάποια στο ανάκτορο της Φαιστού! Με την ιερή τους ιδιότητα οι κουκουναριές, προσέφεραν ισχυρή θεματολογία στα Μινωικά δαχτυλίδια! Σε ένα από αυτά, η θεά της ΦΥΣΗΣ κάθεται κάτω από το δέντρο, ενώ στο δαχτυλίδι του Μίνωα απεικονίζεται η κάθε τρία χρόνια συγκομιδή του ιερού κουκουναριού! Ήταν κάτι που έδινε αφορμή για μεγάλη γιορτή! Αυτή γινόταν προς τιμήν του ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΖΑΓΡΕΑ, με την κουκουναριά να ωριμάζει κάθε τρία χρόνια τους καρπούς της, σε αντίθεση με άλλα πεύκα που ωριμάζουν σε δυο!
«Ἀμφιετῆ καλέω Βάκχον, χθόνιον Διόνυσον, ἐγρόμενον κούραις ἅμα νύμφαις εὐπλοκάμοισ<ιν>, ὃς παρὰ Περσεφόνης ἱεροῖσι δόμοισιν ἰαύων κοιμίζει τριετῆρα χρόνον, Βακχήιον ἁγνόν. αὐτὸς δ᾽ ἡνίκα τὸν τριετῆ πάλι κῶμον ἐγείρηι………»
 

Asterios Tsintsifos https://www.facebook.com/profile.php?id=100008407724710

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.369   (222-33-20)

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου