Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΙΟΛΑΤΡΕΙΑΣ του Αστέριου Τσίντσιφου - ORCHOMENOS VIOTIAS – SUN WORSHIP CENTER of Asterios Tsintsifos


ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΙΟΛΑΤΡΕΙΑΣ
Υπάρχει στον Ορχομενό ένα κυκλικό μνημείο, που ο Παυσανίας το χαρακτηρίζει "θησαυρό". Κατά τον αρχαιολόγο Χ. Τσούντα όμως, είναι τάφος. Πιθανόν να βόλευε αυτό στις φιλοδοξίες του. Ο Παπαρρηγόπουλος που προσεγγίζει καλύτερα, είπε ότι δεν αποκλείεται να χτίστηκε αρχικά για τάφος, κι ύστερα, λόγω ιερότητας και κύρους του χώρου, να χρησιμοποιήθηκε και για τη φύλαξη θησαυρών. Οπωσδήποτε χρησιμοποιήθηκε, αλλά τι θα πει φύλαξη θησαυρών; Κύρος και ιερότητα, ΝΑΙ. Κοινή διαπίστωση είναι, ότι στο κέντρο του μνημείου σώζεται μαρμάρινο βάθρο μήκους 5,73 μ., που προστέθηκε κατά την ελληνιστική εποχή και επάνω του ήταν στημένα αγάλματα των θεών. Αυτό όμως, δεν έτυχε ερμηνείας!!!
Είναι τραγικό για μια αρχαιολογία, να μην ξέρει να διαβάζει τα σημάδια. Από αυτά και μόνο, θα έπρεπε να ήταν στην αναζήτηση ιερού Ηλιολατρείας και συνάμα Καβειρίου. Η περιοχή βρίθει από Ηλιακά σύμβολα (16ακτινοι ρόδακες, 16ακτινα αστέρια, σπείρες που στο κέντρο έχουν το δηλωτικό Θ των μεγάλων θεών, Ηλιακά ρολόγια), που φωνάζουν. Δεν θα χρειαζόταν στον Ορχομενό, καν η συμβολή των νομισμάτων, που βέβαια αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα.
 

Asterios Tsintsifos https://www.facebook.com/profile.php?id=100008407724710

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.369   (222-33-20)

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου