Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Βασιλικό νομισματοκοπείο Αμφίπολης (ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄), του Αστέριου Τσίντσιφου [17 Νοεμβρίου 2022] / Royal Mint of Amphipolis (PHILIP II), by Asterios Tsintsifos [November 17, 2022] / Zecca reale di Anfipoli (FILIPPO II), di Asterios Tsintsifos [17 novembre 2022]

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Ιδιωτική συλλογή νομισματικού κέντρου Σερρών.
Βασιλικό νομισματοκοπείο Αμφίπολης (ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄)
Το άλφα (Α) της Αρχής των πάντων μέσα στο στεφάνι της αιωνιότητας (δάφνινο), σε απευθείας παραπομπή στο μνημείο (ΚΑΣΤΑΣ) της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ.
Το Α όπως και το Λ (ΗΛΙΟΣ), το Μ (ΜΟΝΑΣ), το Ε (ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ) και το Τ (ΤΗΜΕΝΙΔΕΣ) μόνο, εμφανίζονται μέσα σε δάφνινο στεφάνι σε ίδια νομίσματα! 
Τα αρχικά αυτά είχαν την δική τους σχέση με το μνημείο!
Α όψη: ΤΗΜΕΝΟΣ (γενάρχης δυναστείας Τημενιδών) με την ταινία του ήρωα στο κεφάλι.
Β όψη: Αναπαράσταση του αλόγου που έχρισε ολυμπιονίκη τον Φίλιππο την πρώτη φορά από τις τρις, το 356 π.Χ.. Το Α είναι το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου και συμβολίζει έτσι την ΑΡΧΗ. Η αρχή των πάντων στην προκειμένη περίπτωση. Σε νόμισμα όταν υπάρχει, παραπέμπει σε αρχέγονα ιερά και στην ίδια την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.
Παράδειγμα αρχέγονου ιερού, αυτό στην ΑΜΦΙΠΟΛΗ (ΚΑΣΤΑΣ), που επισημαίνεται σε νομίσματα Φιλίππου και Αλεξάνδρου.
Asterios Tsintsifos : https://www.facebook.com/profile.php?id=100008407724710
https://arxaiaarxaiologiaanaskafes.blogspot.com  - Επιτρέπε-ται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του μπλόγκ, εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδε-σμος [link]. Νόμος 2121/1993 και κανόνες διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση πηγής, θεωρούμαι ότι είναι δημόσια. Εάν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλώ ενημερώστε μας για να αφαιρεθούν. 
Επίσης σημείωνεται ότι οι απόψεις του μπλόγκ μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται σε αυτό το μπλόγκ ουδεμία ευθύνη εκ του νό-μου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις, των συντακτών τους, και δεν δεσμεύουν κάθ' οιονδήποτε τρόπο το μπλόγκ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου