Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Η άγνωστη 5η Ρωμαϊκή αποικία της Μακεδονίας του Αστέριου Τσίντσιφου / The unknown 5th Roman colony of Macedonia of Asterios Tsintsifos / La quinta colonia romana sconosciuta della Macedonia di Asterios Tsintsifos


 
Πέρα των τεσσάρων γνωστών Ρωμαϊκών αποικιών (PHILIPPI, PELLA, DIUM, CASSANDREIA) στη Μακεδονία, που όλες τις αναγνωρίζουμε από τους Λατινικούς χαρακτήρες στις επιγραφές, υπήρξε και μια 5η, που ακόμα διαφεύγει από την προσοχή των αρχαιολόγων!

  Δεν την ξέρουν καν!

  Ήταν η πανάρχαια ΠΕΡΓΑΜΟΣ (Μουσθένη) στο Παγγαίο, που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο!

  Η αποικία κάλυπτε το νότιο χρυσοφόρο Παγγαίο και στην επικράτειά της ανήκε το ιερό προσκύνημα του Αλέξανδρου Αυλωνίτου, ο οποίος ήταν το κύριο νομισματικό θέμα της πόλης!

  Η πολύμορφη Ρέα σαν θεά της αφθονίας, προστάτιδα των καραβιών, αλλά και σαν Αθηνά Πρόμαχος, ήταν τα άλλα θέματα της Περγάμου!   

  Κατά ένα παράδοξο τρόπο, νομίσματα εκεί έκοψε μόνο ο αυτοκράτορας ΓΑΛΛΙΗΝΟΣ (261 – 268 μ.Χ.), με αναφορά πέραν του εαυτού του, σε τρις αυτοκράτορες του παρελθόντος!

  Τον Αύγουστο, τον Τραϊανό και τον Μάρκο Αυρήλιο, που πιθανότατα υπήρξαν σημαντικοί στην ανάπτυξη της αποικίας!

  Πρόσβαση από θαλάσσης η ΠΕΡΓΑΜΟΣ είχε από την ΓΑΛΗΨΟ, ανατολικά της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ!

  Την αναγνωρίζουμε στα νομίσματά της από τα αρχικά R P C P (R-es P-ublica C-oloniae P-ergamos), ενώ το πανάρχαιο νομισματικό θέμα της πόλης ήταν ο Τράγος του Διονύσου !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου